MacBook Pro Aanbieding

Apple’s 13 en 15-inch Retina MacBook Pro’s zijn van het bedrijf de beste draagbare machines. Het 13-inch model kreeg een update met een nieuw Force Touch-trackpad op 9 maart 2015, terwijl het 15-inch model op 19 mei volgde.

Kenmerken MacBook Pro:

  • Haswell / Crystal Nou processors op 15-inch, Broadwell processors op 13-inch
  • Force Touch-trackpad
  • PCIe flash-opslag
  • 9+ uur levensduur van de batterij
  • 802.11ac WiFi
  • 0.71 inch dun

Wat is er nieuw?

Op het “Spring Forward” media-evenement op 9 maart 2015 bracht Apple een bijgewerkte 13-inch Retina MacBook Pro naar buiten. De nieuwe machine biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van het 2014 model, met inbegrip van een Broadwell processor, verbeterde Intel graphics, een “Force Touch” trackpad, sneller flash-opslag, en een verbeterde levensduur van de batterij. Apple volgde met een update voor de 15-inch lineup op 19 mei, waarin de Force Touch-trackpad, sneller flash opslag en graphics, en een langere levensduur van de batterij werd geïntroduceerd.

Retina MacBook Pro 13 inch

De 13-inch Retina MacBook Pro is momenteel de enige notebook in de MacBook Pro-serie die op de nieuwe Broadwell processors van Intel draaien. Het biedt betere prestaties en de levensduur van de batterij is in vergelijking met de vorige generatie. Hoewel er vele andere interne upgrades zijn, blijft de nieuwe 13-inch MacBook Pro hetzelfde ontwerp houden als de vorige generatie versies hebben, met een 2560 x 1600 scherm, 227 pixels per inch Retina Display. Hij weegt 1,57 kg en 1,8 cm dik, omdat het gericht is op prestaties over draagbaarheid. Het 15-inch model weegt iets meer met 2,04 kg.

Processor en grafische

Bij Geekbench maatstaven is gebleken dat de nieuwe 13-inch Retina MacBook Pro Broadwell chips slechts een kleine winst biedt ten opzichte van hun voorgangers, wat niet verwonderlijk is als Broadwell zich richt zich op een verbeterde efficiëntie en een betere levensduur van de batterij in plaats van ruwe rekenkracht. In het algemeen worden prestatieverbeteringen van 3-7 procent gezien in verschillende benchmarktests.

Samen met een Broadwell processor, komt de nieuwe 13-inch Retina MacBook Pro met de verbeterde Intel Iris Graphics 6100, die iets sneller is dan een dedicated GeForce 820M.

Er is geen mogelijkheid om een aparte grafische kaart toe te voegen aan de 13-inch Retina MacBook Pro en ook in de 15-inch Retina MacBook Pro.

Flash-opslag

Volgens Apple is de nieuwe 13-inch Retina MacBook Pro voorzien van een flash-opslag upgrade. Deze is twee keer sneller dan de flash-opslag dan in de vorige generatie machine.

FORCE Touch-trackpad

De belangrijkste nieuwe functie in de 13-inch Retina MacBook Pro is een vernieuwde “Force Touch” trackpad, die ook werd toegevoegd aan het nieuwe Retina MacBook. De trackpad’s Force Touch maakt het onderscheid door een harde pers en een zachte druk te maken, waardoor er nieuwe gebaren ontstaan.

Als voorbeeld, terwijl een lichte druk een gewone klik is heeft een diepere druk op een gemarkeerde woord tijdens het browsen bij Safari een woord kunnen brengen van Wikipedia, net als een controle + klik nu doet. Er zijn een aantal nieuwe ingebouwde gebaren.

Het trackpad werkt met vier Force Sensors, die gebruikers in staat stellen om op een willekeurige plaats op het trackpad te drukken. Dit is een verbetering ten opzichte van de vorige generatie trackpads die moeilijk te klikken waren bij het topgedeelte naast het toetsenbord.

De Force Sensors die persen detecteren werken in combinatie met een magneet aangedreven Taptic Engine, waardoor gebruikers tactiele feedback op de acties krijgen die ze maken. Deze combinatie van Force Touch en haptische feedback betekent dat de werkelijke trackpad niet meer beweegt – er is geen fysiek klikken – maar het blijft voelt grotendeels hetzelfde als de vorige trackpad.

Wanneer het trackpad op de nieuwe Retina MacBook Pro met genoeg kracht wordt ingedrukt “klik”, zal het trackpad trillen tegen de vingers om gebruikers te laten weten dat ze de actie uitgevoerd hebben. Volgens reviews van het Force Touch-trackpad, de haptische feedback voelt het heel erg aan als een fysieke klik.

Andere mogelijkheden

De 13-inch Retina MacBook Pro bevat ook een snellere 802.11ac WiFi, Bluetooth 4.0, dubbele Thunderbolt 2 poorten om gebruikers in staat te stellen om meerdere beeldschermen te hebben, twee microfoons, stereo speakers, twee USB 3-poorten, een SDXC-kaart slot aansluit, een HDMI-poort , een hoofdtelefoon-poort, en een MagSafe 2 stroom-poort.

De nieuwe 13-inch Retina MacBook Pro-modellen ondersteunen niet langer Windows 7 in Boot Camp.

BUILD-to-order OPTIES

De twee middelste-tier Retina MacBook Pro opties kunnen worden geconfigureerd met een 2.9GHz dual-core Intel Core i5-processor, terwijl het high-end model kan worden geconfigureerd met een 3.1GHz dual-core Intel Core i7-processor.

De maximale hoeveelheid RAM-geheugen dat beschikbaar is voor de machines is 16GB, en de high-end 13-inch Retina MacBook Pro kan worden geconfigureerd tot 1TB van flash-opslag. Lower-end modellen worden geleverd met 128 GB of 256 GB.

Retina MacBook Pro 15 inch

Apple heeft de 15-inch Retina MacBook Pro op 19 mei 2015 geupgrade. Hoewel het niet de Broadwell processors bevat vanwege vertragingen bij Intel, heeft de nieuwe machine veel van dezelfde verbeteringen geïntroduceerd vergeleken met de 13-inch model.

Onder de verbeteringen valt dezelfde Force Touch-trackpad van het 13-inch model, verbeterde aparte grafische kaart van AMD, snellere flash opslag en een batterijduur van 8 uur tot 9 uur, mogelijk voor een deel van de door deel dunnere Force Touch-trackpad is er meer ruimte voor een iets grotere batterij.

De solid state drive in de 15-inch Retina MacBook Pro is de snelste notebook schijf dat Apple heeft gemaakt sinds zijn bestaan met het bereiken van doorvoer snelheden tot 2 GB / s. Het is 2,5 keer sneller dan de SSD in de vorige generatie.

De nieuwe 15-inch MacBook Pro biedt nog steeds een quad-core processor Crystal Nou, een variant van de Haswell, en bevat Intel’s Iris Pro HD 5200 graphics. Het high-end model is nu voorzien van AMD Radeon R9 M370X discrete graphics met 2 GB geheugen, een upgrade van de NVIDIA GeForce GT 750M grafische kaart van de vorige generatie.

Net als het 13-inch model, biedt de 15-inch MacBook Pro snellere 802.11ac WiFi en PCIe-gebaseerde flash-opslag, evenals de dubbele Thunderbolt 2 poorten om gebruikers in staat te stellen om meerdere beeldschermen aan te sluiten.

BUILD-to-order OPTIES

Het instapmodel 15-inch Retina MacBook Pro kan worden opgewaardeerd tot maximaal 2,8 GHz quad-core Intel Core i7-processor en 1 TB aan PCIe-gebaseerde flash-opslag. De high-end versie bevat dezelfde upgrade-opties, maar het is ook uitgerust met AMD Radeon R9 M370X graphics.

Non-Retina MacBook Pro

Apple heeft niet de MacBook Pro bijgewerkt die geen Retina scherm heeft met Haswell processors en is gestopt met de niet-Retina 15-inch MacBook Pro. Terwijl Apple is nog steeds de niet-Retina 13-inch MacBook Pro verkoopt, is deze nog niet vernieuwd sinds juni 2012. Sinds 29 juli 2014 is deze daarom 100 euro goedkoper geworden.

Update Touch Bar

Apple onthult eind 2016 de nieuwe MacBook met vernieuwd ontwerp en natuurlijk de zeer verwachte Touch Bar. Met elke grote fabrikant die in de afgelopen jaren nieuwe high-end premium laptops presenteerde, moet de nieuwe MacBook Pro concurreren op de manier die de vorige generaties nooit hadden hoeven te doen.

Slechts twee van de nieuwe MacBook Pro-modellen hebben de Touch Bar. Het is het meest herkenbare kenmerk van het nieuwe model. Het is iets dat andere laptops niet hebben en het is een mooie, leuke aanvulling. De Touch Bar heeft een contextgevoelig multi-touch display, gebouwd op OLED-technologie, in plaats van de functietoetsen. De Touch Bar voldoet nog steeds aan de rol die de sleutels ooit hadden. Het biedt een standaard set opties zoals helderheid, weergave en volumeregeling.

Het meest opvallende kenmerk van de Touch Bar is het interface met de apps. Apple liet een deel van de functionaliteit zien op een evenement waarin de vele manieren waarop een gebruiker met de Touch Bar kan illustreren.

De multi-touch display transformeert in een kleurenwiel, een tool voor het afspelen om videobewerking te regelen. Het is een heel veelzijdige functie, en als het uiteindelijk werkt zoals Apple het zegt dan gebruik je meer met de hand je Touch Bar, dan de stoffige oude functietoetsen.